İçindekiler

Osmanlı Tapusunun Geçerliliği Nasıl Olmuştur?

Dedelerden kalan Osmanlı Dönemine ait miras (varislerin) tapu sahiplerinin en çok merak ettiği konu Osmanlı tapusunun geçerli olup olmadığıdığı ile ilgilidir. Osmanlı dönemine ait arazi tapuları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan kanun kararına göre Cumhuriyet tapusuna çevrilmesi gerçekleşmektedir.

Osmanlı Tapusunun Geçerli Olabilmesi İçin Hak Düşürücü Zaman Ne Kadardır?

Dedelerden kalan, Osmanlı Dönemine ait arazi Osmanlı Tapusu geçerli midir? sorusunun cevabı için 10 yıllık bir hak düşürücü zaman bulunmaktadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan bu kanun kararına göre tapu sahipleri dedelerinden kalma miraascılar (varisler) Osmanlı tapusu gayrimenkuller ve arazi için kadastro çıktığı süreden sonra 10 yıl içerisinde dava açıp parasını, gayrimenkullerini ve arazisini alabiliyorlar.

Osmanlı Tapularını Nasıl Bulabiliriz?

2009 yılında çıkan haberlere göre; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Osmanlı Devleti sınırları içerisinde kalan ve daha sonra bağımsızlıklarını kazanan 25 ülkenin gayrimenkul arazi Osmanlı Tapusu kayıtlarını dijital ortama aktardı. Osmanlı Tapularını internette bulabilirsiniz.

1400’lü yıllardan bugüne kadar geçen sürede, ülkelere ait kayıtlarda geçmişe yönelik bir sorgulama yapabilecek imkanı vardır. Dünyada 19’u Arap, 15’i Balkan ve Avrupa, 3’ü Kafkas, 7’si Orta Asya Türk Devleti, 2’si Kıbrıs, İsrail ve Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere 50 civarında bağımsız ülke Osmanlı Devleti’nin hâkim olduğu coğrafya üstünde yer alıyor. 

Tapu Arşiv Bilgi Sisteminde araştırıldığı takdirde, Osmanlı Tapusunun kayıtların dijital ortama aktarıldığını bilmeniz gerekir. İnternette, Dijital ortamda çok daha rahat 1400’lü yıllardan bugüne kadar ülkelere ait kayıtlarda geçmişe yönelik sorgulama yapabilme imkanı olabilmektedir.

Osmanlı Tapusunun Geçerliliği Nasıl Gerçekleşir? başlığı adı altında yazılı olan makalemizi incelersiniz, daha çok bilgi sahibi olacaksınızdır.
Osmanlı Tapularının revize edildikten sonra, eski Osmanlı Tapularında parsel numarası olmadığı için, (eskiden tarifler garben, şimalen ve buna benzer şekilde yöntemlerle belli olurdu), dava açmak için, Miras Hukuku Konusunda,  hukuki ve uzman kişilerden araştırma, danışmanlık yardımı almanızı size tavsiye ederim, bu konuda Miras Uzmanı olarak her tülü konuda doğru yerde olduğunuzu bilmenizi isteriz.

Dedelerinizden kalan Osmanlı Tapusu hakkında her türlü sorunuz için bize ulaşabilirsiniz.

“Osmanlı Dönemine Ait Arazi Tapuları Geçerli Midir?” için 4 yorum

  • Dedemizden kalan Seferihisar Doğanbey mevkitapularımız varçok sayıda nasılulasabiliriz

  • Osmanli mirasinda avukat gorevlendirdim ve bu işi çözmesi karşılığında pay alacağını bildirdim imzamı attım vekalet verdim ve şuana kadar 250 bin lira avukat veya başka biri tarafından masraf ödemesi yapıldı bu.avukatin kendi cebinden para vermesi iyiye işaret mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir