İçindekiler

Babanın vefatı ardından tatsızlıklar yaşanabiliyor. Bu tatsızlıkların yaşanmaması adına, kanunların koyduğu şartlar önem arz etmektedir. Miras paylaşımı, Kanunlarda mirasçıların mirastan ne kadar pay alacağı açık ve net olarak bildirilmiştir.

Eş ve Çocuklar Miras Paylaşımından Hak Sahibidir

Medeni Kanun, kız çocuğa da erkek çocuğa verdiği miktarın aynısını vermektedir. Kız, erkek çocukları ve şayet baba vefat ettiğinde eşi yaşıyor ise herkes aynı miktarda pay almaktadır. Muhalefete düşerek eşe veya kız çocuğuna az hak vermek isteyenler miras hukuku kanuna göre hata işlemiş olurlar. Türk Medeni Kanunu ‘na göre mirasçıların Saklı pay hakları vardır. Saklı paylı mirasçılar altsoy (çocuklar, torunlar, torun çocukları), anne, baba ve sağ kalan eştir.

Altsoyun saklı pay oranı yasal miras payının 1/2 ’sidir. Anne ve babanın saklı pay oranı yasal miras payının 1/4 ’üdür. Sağ kalan eş altsoy ile mirasçı olmuşsa, yasal miras payının tamamı saklı payıdır.  Sağ kalan eş tek başına veya büyük anne ve büyük babalar ile mirasçı olmuşsa yasal miras payının 3/4’ü saklı payıdır.

Miras Paylaşımında İhtilaf Olursa Miras Davası Açılır?

Taraflardan herhangi biri  kanunlara göre miras paylaşımında  haksızlık yapıldığını  iddia ediyorsa Miras davası açması gerekir. Örneğin kız çocuğuna erkek çocuğundan daha az hak verildiyse dava açarak hakkını aramalıdır. Açılan dava ile birlikte yargılama yapılacak ve kanunlar gereğince miras paylaşımı yapılacaktır.

Kalan malların hangi durumda paylaşılacağı ihtilafının giderilmesi gerilmesi gerekir. Miras davasının dışında bir de kalan mal ile ilgili mirasçılar arasında anlaşmazlık çıkarsa o zaman İzale-i Şuyu Davası (ortaklığın giderilmesi) açılmalıdır. Kalan malın bir grup mirasçı satılmasını isteyebilir diğer mirasçılar da kalan paylarını satın almak isteyebilirler.

Miras Paylaşımında Veraset İlamı Çıkarılmalıdır!

Veraset ilamı, ölen kişinin mirasının toplamından kimin ne kadar pay alacağının ayrıntılı dökümüdür. Babanın vefatı sonrasında malların paylaşımı adına Sulh Hukuk Mahkemeleri ile Noterler tarafından düzenlenen Veraset İlamı ’nın (mirasçılık belgesinin) alınması gerekecektir.

“Baba Ölünce Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?” için 14 yorum

  • İyi akşamlar babam bir yıl önce vefat etti annem sağ üç kızkardeşiz üç daire bir dükkan var dükkanı ortanca ablama vermiş iki ablam evde oturuyor iki daireden kira alıyorlar mal paylaşımına yanaşmıyorlar nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

  • Merhaba babam 16yil oldu akciğer kanseri hastalığı ile vefat etti amcamın üzerine verdi dükkan tapusunu üzerimize almak için tapuyu neyapmamiz gerekiyor acaba??

  • Merhaba . Annem 4 yıl önce vefat etti ve babam 2 yıl önce yeniden evlendi. Sorum şu annem vefat ettiğinde 1 ev kaldı bunun 4 te bir tabiri babama 4 te 3 de bana ( tek çocuğum) şimdi babam vefat eder ise bu evden yeni eşi pay alabilir mi ve babamın vefatından sonra babamdan kalan miras payı nasıl bölücülük. Yeni eşten çocuk yok bu arada

  • Merhaba babamı trafik kazasında kaybettik .babam bir hanımla 14 yıldır evli ben ilk eşinden olan çocuğuyum bir de ablam var yani 2 kardeşiz . Suanki eşinden çocuğu yok. Babamın bankada bir miktar parası var eşiyle evlrndiklten sonra da aldığı bir evi .. bu hanımı babam emekli etti 1 yildir 3500TL emekli maaşı da alıyor. Bu ev konusunda ablam ve bana düşen pay nedir?

  • Merhabalar,
    Annem 2016 da vefat etti, Babam 2017 de evlendi,2021 de de Babam vefat etti. 2005 yılında TOKİ’den ev aldık hala tapusu yok sözleşmesi var ve taksit ödemeye devam ediyoruz ve ben ödüyorum taksitleri.
    Bu durumda 2.eş evin tamamının mı 4/1 hakkına sahip yoksa evli kaldıkları 2017-2021 dönemlerinde ödenen taksitlerden mi 4/1 oranında hak sahibidir. ?
    Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir