İçindekiler

Veraset ilamı çıkarma süresi konusunda bazı farklı kaynaklarda çelişkili açıklamalar görülse de, veraset ilamı çıkarmak her hangi bir süreye tabi değildir.

Vefat etmiş olan yakınlarından intikal yoluyla kendilerine geçen mal ve hakları tescil ettirmek adına alınan veraset ilamları, sulh hukuk mahkemelerine yapılacak başvurular sonucu alınabilirken, kanunda yapılan bir değişiklikle, noterlere de veraset ilamı (mirasçılık belgesi) çıkarabilme yetkisi verilmiştir.

Bu konuda bir tek istisnai durum, Türk vatandaşı olmayan kişilerin veraset ilamı alabilmek için sadece sulh hukuk mahkemelerine başvurması gerektiğidir.

Veraset ilamı çıkarma süresi gerek yeni meydana gelmiş ölümlerde gerekse, birkaç kuşak önce gerçekleşmiş ölümlerde herhangi bir kısıtlama olmadan başvuru yapmaya olanak sağlıyor.

Veraset ilamı çıkarmak için başvuru yapanlardan istenilen bilgi ve belgeler ise,  Ölüm belgesi,  Veraset ilamı talebini belirten dilekçe,  Nüfus kayıt örneği Veraset ilamı almadığı için kalan mirastan bihaber olan kişiler kalan mirası kabul etmiş olarak addediliyor. 

Fakat mirasçılara muris tarafından herhangi bir taşınmaz malın miras olarak kalması durumunda, mirasçıların 3 (üç) ay içerisinde veraset ilamını çıkarması gerekmektedir.

Bunun nedeni ise kendisine veraset ve intikal yolu ile taşınmaz mal kalan kişilerin vergi mükellefi olmasıdır. Dolayısıyla kendisine herhangi bir taşınmaz mal kalan mirasçıların ilk 3 (üç) ay içerisinde veraset ilamını çıkararak veraset ve intikal vergisi için emlak beyanında bulunması gerekmektedir.

Veraset İlamı Süresi Geçerse Ne Olur?

Herhangi bir cezası olmamasına karşın veraset ilamı almadığından dolayı veraset ve intikal beyannamesi vermeyen kişiler cezai durumlarla karşılaşabiliyor. Böyle bir durumda kişilerin mükellefiyeti miras olarak kalan malların idarece tespit edildiği andan itibaren başlıyor.

Ayrıca intikalde konu olan malların idarece beyana davet edilmeden yapılmış olması, mükellefleri vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi gibi külfetlerden kurtarmaktadır. Bu gibi durumlarda, sadece geç beyan sebebiyle sembolik değerlerde olan ikinci derece usulsüzlük cezası uygulanmaktadır.

Veraset İlamı Verilmezse Cezası Ne Kadar?

Veraset ilamı verilmezse cezası mevcut değildir. Fakat veraset ilamının çıkarılmaması ve dolayısıyla emlak beyanında bulunulmaması durumunda uygulanan bir ceza mevcuttur. Bu gibi durumlarda uygulanan veraset ilamı cezası ise, veraset ve intikal vergisi cezası olarak uygulanmaktadır.

“Veraset İlamı Çıkarma Süresi ve Cezası?” için 46 yorum

  • Benim dedem ve babaanem vefat edeli 30 yılal oldu fakat ölüm kaydı verilmemiş veraset ilamı alınmamış babamlara köyden arazı kalmış fakat arazının herhangi bir vergisi bulunmamaktadır biz şimdi veraset ilamı versek herhangi bir cea ödermiyiz

  • merhaba
    20.08.2020 tarihinde ananem vefat etti üzerinde malvarlığı görünmüyor diye biliyorum ancak dedemden kalma 3 ayrı tapu olmalı ve mirasçı olarak sadece annem ve dayım var. dayımla görüşmediğimiz için annemin babasından kalma haklarını alabilme konusunda nasıl bir yol izlememiz gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim

    • Merhabalar;
      İletişime geçmeniz halinde size detaylı bir şekilde profesyonel danışmanlık hizmeti verilecektir.

  • Erkek kardeşim 8 Aralık 2020 de vefat etti. Evli ve çocuklu değildi. Borçları vardı ve mal varlığı yoktu. Ablam ve benim veraset için başvurmamız gerekirmi?

    • Merhabalar;
      İletişime geçmeniz halinde size detaylı bir şekilde profesyonel danışmanlık hizmeti verilecektir.

  • Merhaba eşim 11 yıl tgs yer hız çalıştı thy 3 hafta önce rahmetli oldu 6 yaşında bir kızım var ve ben eşi olarak noterden veraset ilami çıkardım fakat ocak 5 gibi kidem tazminatını yatıracaklar eşimin taşınır taşınmaz hiç birseyi yok benim bu konuyla alakalı ne yapmam gerekiyor şimdiden teşekkür ederim ismim adem

    • Merhabalar;
      İletişime geçmeniz halinde size detaylı bir şekilde profesyonel danışmanlık hizmeti verilecektir.

  • Merhaba veraset ilanı nini yasal süre icinde çıkarmadık nasil yapariz yardimci olurmusunuz

    • Merhabalar;
      İletişime geçmeniz halinde size detaylı bir şekilde profesyonel danışmanlık hizmeti verilecektir.

  • Meraba ben yurtdisindayim babam 2 ay önce vefat etti.6 kisi mirascilari var veraset ilanini icin vekalet ayni kisiyemi vermek gerekirmi.Ayri kisilerede vekalet versek olurmu? Bilginize !!

    • Merhabalar;
      Öncelikle acı kaybınız için, başınız sağolsun. Allah sabırlar versin.
      Miras bırakanın Veraset İlamının çıkartılması, yasal işlemlerin takibi-yapılması v.b. işlemler için, aynı kişiye vekalet yetkisi düzenleneceği gibi farklı kişilere de mirasçılar tarafından vekil yetkisi verilebilir.
      İletişime geçmeniz halinde size detaylı bir şekilde bilgi verilecektir.

    • Merhabalar;
      15 yıl vefat eden kişi için, Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) talebinde bulunabilirsiniz. Veraset İlamını (Mirasçılık Belgesi) noterden mirasçı yada mirasçıların vermiş olduğu vekalet ile vekil talep edip, alabilir.
      İletişime geçmeniz halinde size detaylı bir şekilde bilgi verilecektir.

  • Merhaba,
    Anne annem yaklaşık 5 yıl önce öldü yaklaşık 3 ay öncede dedemi kaybettik. 6 kız bir oğlan ve toplam 10 miras ci var. Ben annem yaşlı olduğu için bu konuyla ilgilenmemi istedi.
    En genç olan teyzem doğal olarak dedem ve anneannemle ilgilenmiş bunun karşılığında da oturduğu evde kalmasına kimse itiraz etmemiştir.
    Sorun anneannemin miras belgesini çıkaramamış. Anneannemin üzerine yaklaşık 10 12 taşınmaz tapu var. Dedem rahmetli olunca Bi vergi borcunu araştırırken bu karmaşık dünyanın içine girdim. Neden teyzem ve dayım dedemin miras belgesini cikardida anneanneminkini değil? 10 yıllık zaman aşımına mi uğraştım üzerine mi konmaya çalışıyorlar. Ben hepsinin bir araya getirmeye çalıştım bu ikisi kaçtı. Bankadan belgesiz bir kaç lira vermiş anneannemin mirası diye ne bir evrak belge var. Bunların amacı tam nedir bu oyunu nasıl bozu. Yasal yönden mirasçıları na gerekli haklarını sağlayabilirim? Bu ikisi çay arazilerini ekip biçim bütün geliri alıyorlar. Yardım ederseniz co sevinirim

  • merhabalar 1954 yılında ölmüş birisi için veraset ilamı almak amacıyla sulh hukuk mahkemesinde dava açılabilir mi? usulden reddedilmesi mümkün müdür acaba?

  • Merhabalar, esim 14.4…2020 de vefat etti, Babasinin vefati üzerine baslattigi veraset islemi yarim kalmisti , esimde vefat edince bu is bize düstü fakat ben ve cocuklarim Almanyadayiz corona önlemleri nedeni ile ilgilenemedik bizler . uzun süre gec kaldik biliyorum ama ceza ve yapilacak islemler nasil yapabiliriz bilgi verirsenin memnun olurum , simdiden tesekkürler size ..

  • Hocam merhaba benim kardeşim serseri bir hayatı vardı sürekli içki içer hiç çalışmaz (nerde sabah orda akşam) tarzı bir yaşantısı vardı dün vefat etti evli değildi malı mülkü hiç birşeyi yoktu bu durumda iken veraset ilamına gerek varmı? cevaplarsanız çok sevinirim

  • Benim dedem 1945 te ölmüş bugüne kadar hiç kimse mal varlığının olduğunu biliyorum bunun için veresat ilamı verebilirmiyiz ne yapmamız lazım bana bilgi verebilirmisiniZ

  • Merhabalar, babam 2 yıl önce evet etti sadece bir ev var ve biz 8 kardeşiz kardeşlerden 6 sı istemiyoruz payımızı ama bunun için herhangi bir devretme veya miras paylaşma olmadı ve cezası olduğunu öğrendik yardımcı olabilir misiniz

  • İyi günler dedem 2018 de vefat etti babam kardeşleriyle miras paylaşımı yapmadı babam da 2020 de vefat etti noterden veraset ilamı çıkardım ama e devlette işlem yapamıyorum ya kayıt bulunamadı diyor yada muris le aranızda ilişki bulunamamıştır diyor ne yapmam gerek dedemden miras kaldı mı onu da bilmiyorum akrabalarıma görüşmüyoruz.

  • Selam. 15 yıl önce ölen bir şahıs için veresat ilanı basvurusu yapılabilir mi? ve cezası varmı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir