İçindekiler

Dedelerinizden  kalan Osmanlı Tapusu var ise, neler yapacağınızı, neler yapmanızı gerektiğini bilmiyorsanız Miras Uzmanı ile doğru yolu izleyeceksiniz. 

1800’lü yıllara ait tapu ve tapulara, 1960-1985 yılları arasında kadastro çalışması bittikten sonra yeni parsel numarası verildi. Bunun sonucunda tapu kimin adına kaydedildiği (kişi,kişiler,kurum,kurumlar) önemli konularında biri olarak devamlı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu nedenle Osmanlı Tapularının Geçerli Olabilmesi İçin, Miras Hukuku konusunda izlenmesi gereken yol ve yöntemler;

  1. Dedelerinizden kalan Osmanlı Tapu,  dedeleriniz adına yazılmış ve hala dedenizin adına Osmanlı Tapusu olabilir. Bu konuda yapmanız gereken malike ait mirasçılık (veraset) belgesi çıkartıp idari olarak intikal işlemleri yaptırabilirsiniz.
  2. Dedelerinizden kalan  başkalarının adına da kaydedilmişte olabilir. Bu konuda yapmanız gereken süreç tamamen hukuki ve miras hukuku konusunda uzman olan danışmanlık firmalarından destek almanızdır.  3402 sayılı Kadastro Kanunun 12. Maddesinde 30 günlük ilan süresi  bitiminde askıdaki isimler kesinleştirilmiş olur.  Aksi istendiğinde 10 yıl içinde dava açılmazsa  tüm dava hakkını kaybetmiş olabilirsiniz. 
  3. Eğer ki,  bu konuda gayrimenkul dedeniz adına yazılmış fakat idare tarafından başkası adına yanlış  intikal yapılmışsa  muris muvazaasına dayalı tapu iptali tescil davası,
  4. Dedeleriniz adına yazılmış Osmanlı Tapusu ve daha sonraki süreçte hazine adına geçmiş ise gayrimenkulünüz gaipliğe istinaden kayyum atanarak hazineye tescil edilmiş olabilir.  Bu konuda İşlem davası açmak,
  5. Dedelerinizden kalan Osmanlı Tapusu çok düşük ihtimalle de olsa işlem görmemişte olabilir. Bu konuda tespit davası açmak,

İçin, Miras Hukuku Konusunda,  hukuki ve uzman kişilerden araştırma, danışmanlık yardımı almak için Miras Uzmanı olarak doğru yerdesiniz.

Dedelerinizden kalan Osmanlı Tapusunu, dedeleriniz kadastro geçmeden veya kadastro çıktıktan sonrada satmış olabilir. Bu işlemin tespitini yaptıysanız, elinizdeki Osmanlı tapusu, size dedelerinizden kalan hatıra olarak kalacaktır.

Dedelerinizden kalan, Osmanlı tapusu revize işleminin sonrasında hangi adaya,parsel numarasına kayıt edildiğinin geçtiği önemlidir. İşlemlerin sırasıyla hangi yol izlenildiğinin, aşağıdaki çalışma gibi takip edilir.

Osmanlı Tapusu İşlemleri İçin İzlenmesi Gereken Yollar Nelerdir?

Dedelerinizden kalan Osmanlı Tapusunun,  Türkçeye çevirtilmesi için, 

  1. Dedelerinizden Kalan Osmanlı Tapusunun, Çeviri işlemi sonrasında gayrimenkulün nerede olduğunun ( il,ilçe ve mahalle), kayıt tarihini, sıra numarasını, malik bilgilerini, cilt numaralarını,
  2. Tespitin doğru yapılması işleminden sonra,
  3. Dedelerinizden kalan Osmanlı Tapusunun, Tapu kadastro neredeki  müdürlükte olduğunun tespiti,
  4. Dedelerinize ait ciltteki sayfada dedelerinizin ismini bulduktan sonra, revize edilmiş  parsel tespiti,
  5.  Hangi tapu müdürlüğüne  kayıtlı ise,  ada parsele, kimin adına kayıtlı olduğuna,
  6. Dedelerinizin adına kayıtlı ise, Osmanlı Tapusunun mirasçıların adına tescili yapılması için,
  7. İlgili Tapu dairesinde incelenen ada parsel numarasında, malik olmayan başkasının adının testini yaptıysanız,
Osmanlı Tapularının revize edildikten sonra, eski Osmanlı Tapularında parsel numarası olmadığı için, (eskiden tarifler garben, şimalen ve buna benzer şekilde yöntemlerle belli olurdu), dava açmak için, Miras Hukuku Konusunda,  hukuki ve uzman kişilerden araştırma, danışmanlık yardımı almanızı size tavsiye ederim, bu konuda Miras Uzmanı olarak her türlü konuda doğru yerde olduğunuzu bilmenizi isteriz.

Dedelerinizden kalan Osmanlı Tapusu hakkında her türlü sorunuz için bizimle iletişime geçiniz.

“Osmanlı Tapusunun Geçerliliği Nasıl Gerçekleşir?” için 18 yorum

  • İyi akşamlar. Benim sorum şu şekilde olacak, dedelerim, ninelerim ve annem babam vefat ettiler. Geçtiğimiz yazın evde bir Osmanlı Tapusu buldum. Tapunun üzerinde Osmanlı pullarının üzerinde Latince 27/06/1929 tarihi var diğer tarafları Osmanlıca. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Saygılarımla.

  • babanemin dedesine kayıtlı bayağa kıymetli yerlerde osmanlı tapusu cıkmıs ben mirascı olurmuyum tesekur ederim

      • Memlekete 600 dönüm arazimiz vardı. osmanlı ve tc taposunda çevresindeki dereleri ve dağları hudut olarak göstermiş memlekete herkes bu arazi bizim olduğunu biliyor.fakat memleketin ileri gelenlerinden dava açmış dava 10 yıl sürmüş davayı kaybetmış tabpu askıdayken tekrar dava açmış bizim avukat ilgilenmemiş ve bütün arazimizi adına almış.bizde kan davasından dolayı memlekete gitmediğimiz için bunu fırsat bilip arazimizi haksız yere aldılar.mahkemenin elinde bir delil yok iken nasıl böyle bir karar verir.yine aynı mahkeme bundan 40 yıl önce veraset ilamında şimdi yaşayan eşimi ozaman ölü göstermiş ve trlyonluk arazileri başkaların adına geçmiş.burdaki dağ gibi kukuksuzluğu bizde görüyoruz ama birşey yapamıyoruz.

  • Büyükbabam adanalı abdülkadir bağdadın in kardeşi emin yani paksoylardan çok zengin anneannem ihtiyac olmsdigi için iletişimini kesmis araştırma yapıp payla dava yürütür müsünüz söyle diyeyim adana atatürk parkının yeri direk büyük annemin yazlık yerlerde çok iyi arsakar olduğunu eniştem olurken halanıza yedirmeyin dedi

  • Dedeme ait osmanlı tapusu var 1972 de katostra gelince dedemin osmanlı tapusunu yok deyip hazinenin diyerek üzerine yazdırıyor dedeme ait osmanlı tapusu var dayıoglu sahtecilik yapıyor budurumda 10 yıllık süre olurmu olmazmı

  • Merhabalar
    Benim sorum Abdülaziz zamanında çiftçi aileye toprağı ekib biçmeye ve süresizliğine devamlılığına öldüğünde bile çocuklarının devam etmesine dair bi tapu tapu var. Ne olur?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir