Son dönemlerde verilen kararlar arasında yer alan ortak velayet konusu merak edilmektedir. Ortak velayet düzenlemesi kanuna göre boşanma sonrasında ortak velayet kararı verilebilmektedir. Bu kararın verilmesini kişilerin ortak olarak talep etmeleri gerekmektedir. Ortak velayet zorunlu bir durum değildir. Çocuk açısından olumsuz durum teşkil edileceği anlaşıldığı vakit çocuğun velayeti ebeveynlerden birine verilmektedir. Ortak velayette çocuğun her türlü masrafına kişiler eşit olarak katılmaktadır. Gerektiğinde yapılacak masraflar mahkeme tarafından belirlenmektedir. Mahkemede verilen ortak velayet kararının ardından istenildiği zaman aile mahkemesine açılan dava ile değiştirilebilmektedir.

Anne ve babanın anlaşması halinde çocuğun velayeti ortak velayet kararına bağlanabilmektedir. Ortak velayet ile çocuk üzerindeki söz hakkı, yetkisi ve sorumlulukları eşit olarak anne babaya verilmesidir. Ortak velayet davası genellikle anlaşmalı evliliklerde talep edilmesi mümkündür. Bu kararın çocuk için fayda sağlayacağı gibi, olumsuz durum teşkil etme olasılığı da bulunmaktadır. Ortak velayet şartları:

  • İlk başta çocuğun menfaati göz önüne alınmaktadır. Bu karar çocuğun gelişimi için faydalı ise alınmaktadır.
  • Ortak velayet için anne ve babanın isteklerini dava dilekçesinde veya davaya cevap dilekçesinde hakime bildirmeleri gerekmektedir.
  • Ebeveynlerin bu kararı almaları tamamen iyi niyete dayalı olmalıdır ve bunu hakime hissettirmeleri gerekmektedir.
  • Çocuk için uygun koşullar sağlandığı zaman ortak velayet kararı verilmektedir.

Ortak Velayet Kararı Uygulaması

Ortak velayet davası Türkiye’de pek uygulanmamaktadır. Ancak 2017 yılında Yargıtay tarafından verilen bir ortak velayet kararı ile gündeme gelmiştir. Ortak velayet uygulaması yeni olduğu için nasıl sonuçlar ortaya çıkacağı tam bilinmemektedir. Bu kararın iyi ve kötü yönlerinin olacağı muhtemeldir. Ortak velayet kararının olumlu yönleri, çocuğun anne ve baba arasında kalmadan kendini güvende hissede bilmesidir. Tüm kararlar ortak alınacağı için çocuk anne veya babadan kendini kopmuş gibi hissetmeyecektir. Olumlu yönlerinin yanında olumsuz durumları meydana gelecektir. Örneğin anne baba arasında çıkan tartışma çocuk üzerinde etki bırakabilecektir. Ne yazık ki yaşanan olumsuz durumlar hayatın her aşamasında kişinin karşısına çıkacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir