İçindekiler

Kişiler zaman zaman kendilerine kalan bir miras olup olmadığını öğrenmek isterler.  Öğrenme işlemlerinin kolaylaştırılması adına devlet tarafından “Veraset İlamı Sorgulama” hizmeti verilmeye başlanmıştır. Hizmetin işleme şeklini ve miras öğrenme biçimini öğrenmeden önce veraset ilamının ne olduğu ile ilgili bilgi vermek çok daha doğru olacaktır.

Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Medeni Kanun’da düzenleme bulmuş olan yasal mirasçılar ile mirasçı atananlar ve vasiyet alacaklılarına verilen ve bu sıfatlarını gösteren resmi bir belgedir.

https://bursamirasavukati.com/wp-content/uploads/2019/05/veraset-ilami-sorgulamasi-nasil-yapilir-madde-598.jpg

Yakın zaman önce yapılan düzenleme ile vatandaşlar E-Devlet üzerinden sorgulama yaparak miras konusundaki meraklarını gidere bilmektedirler. Ancak bu sistem ile ilgili söylenmesi gereken en önemli şey yapılan sorgulamanın 1990 yılı ve sonrası için geçerli olacağıdır. Bu sebeple sorgulama yapılacak miras bırakanın 1990 yılı ve sonrasında ölmüş olması şarttır. Bu tarihten önceki sorgulamalar için bu sistem üzerinden bir sonuç alınamayacaktır.

Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Sorgulaması Nasıl Yapılmaktadır?

E-devlet “turkiye.gov.tr” adresine giriş yapmanız gerekmektedir. Sitede TC Kimlik Numaranız ve şifreniz ile kendi E-Devlet sayfanıza girmeniz şarttır.

Siteye giriş yapmanızın ardından arama bölümüne “Veraset Sorgulama” yazarak Adalet Bakanlığı/Veraset İlamı Sorgulama bölümüne giriş yapmanız gerekmektedir.

Açılan sorgulama alanına miras bırakanın TC Kimlik Numarasını girerek size bırakılmış olan bir miras bulunup bulunmadığını öğrenebilirsiniz.
Şayet E-Devlet şifreniz bulunmuyorsa asla endişe etmenize gere yok. E-Devlet şifresi almak günümüzde oldukça basit. Size en yakın PTT şubesine giderek kimliğiniz ile beraber şifre başvurusunda bulunabilir ve şifrenizi derhal öğrenebilirsiniz. Mirasçılık belgesine dair taleplerin artık UYAP sistemi üzerinden yapılacağı yönünde karar alınmıştır. E-Devlet sisteminde veraset ilamı sorgulama işlemi yaparken çıkan uyarı yazısı ise aynen;

“”Yargı birimlerinden alınan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talepleri UYAP üzerinden elektronik ortamda 06.03.2015 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır. 16.12.2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” ve “Mirasçılık Belgesinin İptali” kararları bu hizmet üzerinden görüntülenebilecektir.””Şeklindedir.

Miras Sorgulama Kayıt Bulunamadı Ne Anlama Gelir?

Veraset ilamı (Mirasçılık Belgesi) sorgulama uygulamasında, tarafınıza miras kalıp kalmadığını öğrenebiliriz.  Miras Sorgulamasını yaptıktan sonra, miras sorgulama kayıt bulunamadı ifadesi çıkıyorsa, sorgulattığınız kişiden, tarafınıza bir miras kalmadığını ifade etmektedir. Miras Sorgulama istediğiniz başka kişi ya da kişiler var ise sorgulama işlemlerine devam edebilme imkanı vardır.

“E-Devlet Veraset İlamı (Miras Belgesi) Hakkı Sorgulama Nasıl Yapılır? Miras Sorgulama Kayıt Bulunamadı Ne Anlama Gelir?” için 4 yorum

  • Benim noterden aldigim mirascilik belgem var.2 gun oncede diger mirascilar intikal cikarmislar.ama e devlete giriyorum veraset sorguluyorum kayit bulunamadi diyor.diger mirascilarla gorusmuyorum.o yuzden onlarada bir sey sormadim.niye e devlette gozukmedi onu anlayamadim.

    • Merhabalar;
      İletişime geçmeniz halinde size detaylı bir şekilde profesyonel danışmanlık hizmeti verilecektir.

      • İstanbul Anadolu 9 ncu Sulh ve Hukuk Mahkemesinde açmış olduğumuz büyük dedem ile ilgili veraset ilamı gerekçeli kararını 27.04.2023 tarihinde aldık e devlet sayfasında veraset ilamı sorgulamamızda kayıt bulunamadı uyarısını görmekteyiz ilgili kaleme başvurduk ama halâ sisteme düşmedi ne yapabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir