İçindekiler

Kanunumuz kişilere mirası kabul edip etmeme konusunda seçim yapma şansı tanımıştır. Mirasın reddi bazen kişilerin iradelerinden kaynaklanmakta iken bazı durumlarda ise kanunun getirdiği bir karineden kaynaklanmaktadır. 

reddi miras nasıl yapılır madde 605 nedir

Mirası reddetme (reddi miras) işlemi ancak miras bırakanın ölümünün ardından yapılabilecektir. Miras bırakanın sağlığında mirasın reddedilmesi mümkün olamayacağı gibi mirasçılık sıfatı kazanmak istemeyen kişi miras bırakanın sağlığında mirastan feragat sözleşmesi yapabilecektir. Mirasın reddedilmesi için mirasçının irade açıklaması şarttır.

Reddi Miras Şekilleri Nelerdir?

Ancak bu iradenin açıklanması yönünde herhangi bir şekil şartı bulunmamaktadır. Mirasın reddi yazılı bir şekilde yapılabileceği gibi sözlü olarak da yapılabilecektir. İrade açıklamasında belirli sözlerin bulunması aranmaz; yeter ki açıklama ile kişinin mirası reddettiği açıkça anlaşılabilsin.

Reddi Miras İçin Hangi Mahkemeye Başvuru Yapılır?

Mirasın reddedilebilmesi için yazılı ya da sözlü olarak miras bırakanın son yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesine başvurulması gerekir. Mirası reddeden kişinin isteği halinde kendisine reddi gösteren bir belge verilebilecektir. Ret beyanı verilirken herhangi bir gerekçe gösterilmesi gerekmez. Mirasçı mirası bir sebebe dayandırmadan reddedebilir. 

miras reddi miras nasıl yapılır madde 609 nedir

Ret beyanında bulunan mirasçının fiil ehliyetine sahip olması gerekmektedir. Ayrıca ret beyanının kabul edilebilmesi için bu beyanın kayıtsız şartsız olması gereklidir. Ret bir kayda ya da şarta bağlanır ise bu beyan geçersiz sayılır ve reddeden mirasçı mirası aktif ve pasifleri ile kazanır.

Ret, yenilik doğuran bir irade açıklamasıdır. Bu sebeple de beyanın sulh hukuk hakimine ulaştığı andan itibaren hüküm doğuracaktır. Beyanın sulh hukuk hakimine ulaşmasının ardından ret beyanı geri alınamaz. Bir kimsenin mirası reddetmesi kanunda belirlenmiş olan süre içerisinde geçerli olacaktır.Bu süre hak düşürücü süre olup sürenin bitiminin ardından açıklanacak olan ret beyanlarının geçerliliği olmayacaktır. 

reddi miras nasil yapılır madde 606 nedir

Reddi Miras Süresi Ne Kadardır?

Ret süresi kanunun açık hükmü gereğince 3 aydır. Bu sürenin başlangıcı ise mirasçılar için, ölüm ve kendi mirasçılıklarının öğrenildiği tarihtir. Yasal mirasçılar için süre ölüm ile işlemeye başlayacağı gibi yasal mirasçı kendi mirasçılığını ölümden daha ileri bir tarihte öğrenmiş ise süre yasal mirasçının bunu öğrendiği tarihte başlayacaktır.

Vasiyetname ile atanan mirasçı için ise süre, lehine olan tasarrufun kendisine bildirilmesi ile işlemeye başlayacaktır. Özetle reddi mirasın nasıl yapılacağını anlatacak olursak;

Reddi miras kanunda belirlenen süreler içerisinde yapılmalıdır.

Mirası reddedecek kişi kayıtsız şartsız bir şekilde ve herhangi bir gerekçe bildirme zorunluluğu olmadan sözlü ya da yazılı bir şekilde miras bırakanın son yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesine başvurabilir.

Başvuru ile birlikte mirasın reddedildiği bildirildiğinde şartları gerçekleşmiş ise irade açıklamasının yapıldığı yani sulh hukuk mahkemesine başvurulan tarih itibari ile miras mirasçı tarafından reddedilmiş olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir