Gayrimenkul devri işlemleri üçüncü  kişiler arasında olduğu gibi aile bireyleri arasında da yapılmaktadır. Aile içinde yapılan devir işlemlerinde iki yol bulunmaktadır. Bunlar:

Sanki bir yabancıya satış yapılıyor gibi belli bir bedel karşılığında yapılan satış

  • Aile İçi Tapu Devri Nedir? denildiğinde daha çok akla gelen alıcının satıcıya bir bedel ödemeden gerçekleştirilen hibe yöntemidir.

Yani aile bireyleri arasındaki konut ve benzeri gayrimenkul şayet bir bedel karşılığında veriliyor ise satış, bedel olmadan veriliyor ise tapudaki işlem şeklen satış gibi gözükse de hibe veya bağış olarak değerlendirilmektedir.

Aile İçi Tapu Devri Nedir?

Aile İçinde Satış İşlemi Nasıl Yapılır?

Aile İçinde Gayrimenkul Hibesi Nasıl Yapılır?

Satış ve Hibede İstenen Belgeler Nelerdir?

Aile İçinde Satış İşlemi Nasıl Yapılır?

Aile içindeki tapu devirleri gerçek bir satış olabildiği gibi bazen hatta pek çok durumda da belirli saiklerle bedelsiz yapılan işlemlerdir. Fakat bedel alınmadan hibe veya bağış olarak verildiğinde harç tutarı fazla olduğundan bu masraftan kaçınma ya da 3. Kişiler nezdinde sanki  gerçek bir devir varmış gibi görünmek amacı ile yapılmaktadır.

Aile İçi Tapu Devri nedir?

Dediğimizde şayet ortada gerçek bir satış varsa  mutlak suretle gayrimenkulün gerçek değeri üzerinden satış işlemi gösterilmeli ve gene mutlaka ödenecek paranın elden değil de banka kanalı ile ödenmesi gerekir. Aksi durumda 3. Kişiler bakımından bu işlemin geçersizliği iddia edebilir.

Aile İçinde Gayrimenkul Hibesi Nasıl Yapılır?

Aile büyükleri veya bireyleri kendi aralarında herhangi bir ücret talep etmeden gayrimenkullerini bağışlayabilirler. Satış işleminden farklı olarak bağışlayan taraf devralan tarafa bazı sorumluluklar yükleyebilir. Bunlar, bir şeyi yapmaya veya yapmama şeklinde sorumluluklar olabilir.  Örneğin, bağışlayan kişi hibe edilen arazinin veya konutun ticari amaçla kullanılması gibi şartlar koyma hakkına sahiptir. Hibe yapılan mülkün harç tutarı satışa göre çok yüksek olmasına rağmen ileride problemle karşılaşmamak adına taraf iradeleri hibe ise tapu işlemlerinin de bu şekilde yapılması gerekir. 

Satış ve Hibede İstenen Belgeler Nelerdir?

Satış işlemleri için istenen belgeler şunlardır;

  • Tapunun aslı veya fotokopisi,
  • 6 ay içinde çekilmiş 1 adet fotoğraf,
  • Nüfus cüzdanın aslı ve bir fotokopisi,
  • Belediyeden vergi borcu yoktur ve rayiç bedel yazısı


Hibe işleminde istenen belgeler:

  • Bağışlanan gayrimenkulün tapu senedi
  • Bağışlayanın ve bağış kabul edenin nüfus cüzdanının aslı
  • 6 ay içinde çekilmiş 1 resim
  • Belediyeden alınan emlak beyan değerini gösteren belge

“Aile İçi Tapu Devri Nedir?” için 24 yorum

  • Merhaba bir sorum oluçakti da daha önceden binamız dedemin üzerineydi ancak müteahhit
    Verildi şuanda tapumuz verildi satıcının ismi yok bundan dolayı eğer dedem vefat ettiği taktirde diğer kızları hak idda edebiliyorum
    Kolay gelsin iyi çalişmalar

  • Selam benim babam vefat etti annem ve kardeşlerim annemin üstüne yapalım dediler tapuyu imza at dediler peki sunu sormak istiyorum imza atarsam evdeki hakkım gider mi tüm haklarımı devretmiş mi oluyorum yoksa daha sonra evi satar lar ise benim imzama ihtiyaç duyarlar mi

  • Iyi günler aile içi tapu devri a kisisi evini bacisina yaoabiliyor mu.yoksa miras mi kalmasi gerekiyor

  • merhaba. vefat eden annemin babamla birlikte hissesi yarı yarıya bulunan gayrimenkul için hiçbir veraset intikal yapmadan teyzeme satış ve kiralama için vekalet verdim ancak teyzemin babama bu gayrimenkulu 1 sene önce bedelsiz sattığını yeni öğrendim. teyzem tapuda benim adıma satış yaparken parayı aldığını söylemiş ancak almamış . vekaletin ötüye kullanılıp tapu ve hisse iptal davasımı açmalıyım. yine teyzem ve babam bu vekaletin şahsımdan bu bedelsiz satışı bilerek alındığını söylüyorlar. bu sıkıntı yaratır mıteşekkürler

  • Tapu kayıtları hayatta olan annemin üzerine olan bahçeli mustakil evin tapusunu diğer dört kardeşimin ve annemin de rızası doğrultusunda iki erkek kardeş müşterek olarak %50 -%50 üzerimize alabilmemiz için ne gibi işlemler yapmamız gerekiyor.. Cevap verirseniz çok sevinirim..

      • İyi günler babam vefat ettiğinde arsası kardeşimin üzerine tapulandı ancak babam sözlü vasiyetinde arsanın her iki çocuğuna ait olduğunu üzerinde bir inşaat yapılması halinde paylaşılması gerektiğini ifade ederek vefat etti Şimdi arsayı müteahhite veriyoruz ancak tapu kız kardeşimin üzerinde olduğundan paylaşım yapamıyoruz müteahhit kat irtifakını geçtikten sonra kardeşim hissesinin yarısını bana bağış yaparsa bu şekilde yapılacak evlerin yarısına Ben ortak olabilir miyim Başka hissedarlar da var Onlar Şufa Hakkı kullanabilir mi bağışla alacağım arsanın üzerine yapılacak daireleri ileride satmaya kalksam vergide büyük sorun yaşar mıyım ya da bu işten çıkacak kolay bir başka yol var mı Çok teşekkür ediyorum

  • Merhaba, konut kredisi ile alınmış bir evin tapusu, kredi bitmeden başkasının üzerine devir edebilir mi? Yani baba çocuğuna devir edebilir mi yoksa krediyi kapatması mi gerekir.

  • Selam. Kız kardeşim çalışmıyor aynı zamanda engelli, bir kızı var. Benim da çocuğum yok. iki dairemden birini kız kardeşime HİBE yöntemi ile Rücu Şartı İle Hibe şerhi ile devretmek istiyorum. Kız kardeşim çocuğu ile yada damadı ile sorun yaşarsa söz konusu taşınmazı tekrar bana satabilir yada hibe edebilir mi?

      • Merhaba abimle beraber kredi çekip annemlere ev aldık, ev ikimizin üzerine görünüyor. Eşimle ev kredisi çekebilmek için, evi abime veya anneme hibe etsem sonrasında mirasta hakkım olur mu? Teşekkürler şimdiden

  • Hilmiye Hanim, Mehabalar, tam zamaninda gordum videonuzu. Size danismam gerekiuor. Ben 4 yil once bir studio daire almistin fakat annemin uzerine idi cunki pesinatini verip annemin uzerine kredini cekip, kredisini ve tum masraflarini ben odedim. Krediyi aylik taksitlerle odedim (kredi odemesinin bir kismi dairenin kira geliri ile diger kismi ise ben odedim). Daha sonra annemin uzerinden rayicini dusuk gostererek kendi uzerime aldim gecen yil. Acaba ileride sorun cikmamasi icin kardeslerimden muvafakatname mi almam gerekir?

    Diger bir daire de 2007 yilarinda kooperatiften hisseli almistim sanirim o da annem ve erkek kardesimjn adina hapilmisti hissesi ben yurt disinda oldufum icin. 2019 yilinda tapusu ciktiginda yine annem ve erkek kardesimjn ustune yaptirdim ama simdi kardesim evleniyor ve ben tapuyu kendi adima almak istiyorum. Bu defa bagis yolu ile mi yapayim. Kardeslerim bunlari biliuor ve istedigim belgeyi imzalaya gönüllüler. Ileride bir sorun cikmasin istiyorum.

  • Merhaba, annemi ben 15 seneden beri bakıyorum ve dolaysıla üzerinderki evi bana hibe etti ve bunu da tapu dairesinde belirttik. Tabu da annemi baktığım için ve Annem vefat etmeden satılamaz ve vefat ettikten sonra tapusu benim üzerime geçecek. Tüm masraflarını da karşıladım. Ben beyanname de verdim. 3 kardeşlerim bunu onayladı ancak 2 kardeşim şimdi den sorun yaratıyor ve annem vefat ettikten sonra beni mahkemeye vereceklerini söylüyorlar. Hak talep edebilirler mi ve mahkemeye çıksalar haklı çıkabilirler mi?
    Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir