Mirasın intikali doktrinde ve kanunda karşımıza “mirasın açılması” kelimeleri ile de çıkmaktadır. Mirasın açılması ise miras bırakanın ölümü ile mirasın mirasçılara geçmesini buna bağlı olarak da birtakım hukuki sonuçların bulunduğunu anlatır.
Miras bırakanın ölüm anında miras açılacak olmakla beraber mirasın açılması herhangi bir işleme, irade beyanına ya da başvuruya bağlı değildir. Ölüm olayının meydana gelmesi ile beraber miras açılmış olacaktır.

Miras İntikali Süresi

Mirasın intikali yani mirasın geçmesi ile ilgili düzenlemeler Medeni Kanunu’nun 575. Maddesi ve devamında düzenlenmiştir. “MİRASIN AÇILMASI 

Miras hukuku madde 575 nedir

Kanunda da açıkça düzenlenmiş olduğu üzere mirasın intikali herhangi bir süreye bağlanmamış olup miras ölüm ile beraber açılmaktadır.

  • Miras İntikali Nedir?
  • Miras İntikali Süresi
  • Mirasın Açıldığı Yer
  • Miras İntikali Nasıl Yapılır?
  • Miras İntikali Yapılmazsa Ne Olur?


Mirasın Açıldığı Yer

Kanunda mirasın açıldığı yer hükümler ile düzenlenmiş olup burada bahsedilen yer kavramı miras hukukunun sonuçlarının doğduğu yer olarak nitelendirilmemiş olup, miras sebebiyle sahip olunan hakların ileri sürülmesi için ve bunun yanı sıra ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların çözülmesi içi açılacak davaların yeridir. “B. Açılma yeri ve yetkili mahkeme 

Miras hukuku madde 576 nedir

Miras İntikali Nasıl Yapılır?

Miras bırakanın ölümü halinde terekesindeki mallar belirli oranlarda mirasçıları arasında paylaştırılır. Veraset ilamında hangi mirasçın ne oranda miras hakkına sahip olduğu açıkça belirlenir. Mirasçılar veraset ilamı ile beraber tapu müdürlüklerine giderek kendisine miras kalan malın intikali için başvuruda bulunabilir. Veraset ilamı ise sulh hukuk mahkemelerinden ya da noterden alınabilmektedir.

Miras İntikali Yapılmazsa Ne Olur?

Miras kalan taşınmazların tapuda intikal işlemlerinin yapılmaması durumuna ilişkin 2012 yılında kanunda yeni bir düzenleme yoluna gidilmiştir. Resmi Gazete’de yayınlanan yeni düzenlemeye göre mirasçı miras kalan taşınmaz için intikal işlemlerini yapmaz ise bu durumda Tapu Sicil Müdürlüğü tescil işlemini kendisi yapabilecektir. Ancak bunun için bir süre şartı vardır. Mirasçının 2 yıl boyunca Tapu Müdürlüklerine başvurmamış olması gerekmektedir. İki yıl içerisinde Tapu Sicil Müdürlüklerine mirasçının intikal işlemi için başvurmaması durumunda;

  • İlk olarak Tapu Sicil Müdürlükleri Sulh Hukuk Mahkemelerinden veraset ilamını talep edecektir.
  • Edinilen veraset ilamındaki bilgiler ışığında mirasçının hak sahibi olduğu taşınmaz üzerinde tescil işlemi tapu müdürlükleri tarafından kendiliğinden yapılacaktır.

“2644 SAYILI TAPU KANUNU 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir