İçindekiler

Miras hukukuna dair en önemi sorunlardan biri hiç kuşku yok ki varisler arasında bölüşümün hangi biçimde yapılacağıdır. Bu yazıda yasal miras, yasal miras paylaşımı ve yasal miras paylaşımı nasıl yapılır konularının üzerinde duracağız. Dışarıdan bakıldığında karma karışık görünen miras paylaştırma işleminin aslında gayet basit bir mantığı vardır.

Kimler Miras Bırakan Kişinin Mallarında Hak Sahibidir?

Vefat eden kişinin yani murisin alt soyu olan çocuklar, torunlar ve varsa onların çocukları ile alt soyu  mirastan aynı derecede pay sahibi olurlar. Miras sahibinin çocukları içerisinde kendisinden önce vefat eden var ise ona intikal eden miras aynı oran ve derecede alt soya geçer.  

Örnek olarak bir miras sahibinin üç çocuğu  varsa ve bir çocuğu  miras sahibinde önce ancak geride bir çocuk bırakarak vefat etmişse iki çocuk ve bir torun mirasta aynı oranda hak sahibi olurlar. Miras sahibinin baba ve annesinin varis pozisyonuna gelebilmesi için miras bırakanın alt soyunun olmaması lazımdır.

Anne ve baba arasında da miras sahibinden evvel vefat eden varsa vefat edenin yerini de onun alt soyu yani miras sahibinin kardeşleri de mirasta hak sahibi olurlar.

Evlilik dışı dünya gelmiş olan çocuk baba tarafından tanınmış ise ya da açılacak dava ile babalığa hükmedilmişse nesep bağının kurulması ile  o da diğer çocuklar gibi aynı oranda miras hakkına sahip olur.

Evlatlık alınan çocuklar ile kan bağına sahip çocuklar arasında yasa bir ayrıma gitmediğinden aynı oranda yasal miras hakkına sahip olabilmektedir.

Miras Paylarının Belirlenmesinde Etkili Olan Faktörler Nelerdir?

Miras paylarının hepsinin belirlenmesinde en mühim etken miras bırakanın eşinin sağ olup olmamasıdır. Yasal miras paylaşımı esnasında sağ olan eş miras sahibinin torunları ve çocukları ile mirasçı olur ise mirasın ¼’ünde hak sahibi olur. Yine sağ olan eş miras sahibin babası ve annesi ile beraber mirasçı olduğu durumda mirasın yarısında hak sahibi olur.

Örneklerle Yasal Miras Paylaşımı Nasıl Olur?

Hayatını kaybeden kimsenin sağ olan eşi, babası, annesi ve bir çocuğunun bulunduğu durumlarda 1/4 ’ünü sağ olan eş 3/4 ’ünü ise çocuk (çocukları) almaktadır. Miras sahibinin alt soyu olduğu koşullarda baba ve anne mirastan pay alamamaktadır.

“Yasal Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?” için 2 yorum

  • İyi akşamlar. babamız 2013 yılında vefat etmişti, annemizi de geçen ay kaybettik , mirasçı sadece iki kardeşiz , anne ve babamıza ait tapuları bulunan taşınmazları iki kardeş anlaşmalı pay etmek istiyor ve tapularını üzerimize çıkartmak istiyoruz. hangi yolu izlememiz lazım

    • Merhabalar;
      iletişime geçmeniz halinde size detaylı bir şekilde profesyonel danışmanlık hizmeti verilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir