vasiyetname-etme-sekilleri-nelerdir-vasiyetname-nasil-yapilir

İçindekiler

Vasiyetname, bir kişinin ölümünden sonra hüküm ifade edecek olan emirlerini, uyulmasını istediği şeyleri düzenlemesini ifade eder. Vasiyetname ölüme bağlı bir tasarruf olup tek taraflı olarak düzenlenir. Vasiyetname sahibi bir malını, parasını ya da hakkını bir kişiye miras olarak bırakırken mirasçının iznini ya da onayını almak zorunda değildir. Bu durum da vasiyetnamenin tek taraflı olduğunu bize gösterecektir. Vasiyetname düzenleyen kişinin bu vasiyetnameyi belli “ŞEKİL ŞARTLARINA” uygun olarak düzenlemek zorundadır. Aksi halde vasiyetname geçersiz olacaktır. Kanunda vasiyetnamenin düzenlenmesi için farklı şekiller öngörülmüş olmakla beraber bunarın bir kısmı olağan zaman diliminde mümkün olabilecek iken bir tanesi de ancak olağanüstü halde düzenlenebilecektir. Kanunda resmi vasiyetname, el yazılı vasiyetname ve sözlü vasiyetname olmak üzere 3 çeşit vasiyetname çeşidi düzenleme bulmuştur.

Resmi Vasiyetname Nedir? Nasıl Yapılır?

Resmi vasiyetname noter, sulh hâkimi ya da yetkili remi memur önünde yapılan ve iki kişinin tanıklık etmesini mecbur kılan vasiyetname türüdür.

“Türk Medeni Kanunu Madde 532 –  Resmi vasiyetname 2 farklı şekilde oluşturulabilecektir. 

a) Okunarak ve İmzalanarak Düzenlenen Resmi Vasiyetname Nasıl Yapılır?

Bu seçenekte vasiyetçi son arzularını resmi görevliye bildirir ve arzular resmi görevli tarafından yazıya dökülür. Bu aşamada tanıkların hazır bulunmasına gerek yoktur. Yazım aşamasının tamamlanmasından sonra vasiyetçi tanıklar huzurunda vasiyetnameyi okuduğunu, anladığını ve kabul ettiğini beyan eder. Bu beyanı ile birlikte vasiyetnameyi imzalar ve ardından tanıklar vasiyetçinin beyanlarını kendi huzurlarında sunduğunu ve vasiyetname yapmaya kendisini ehil gördüklerini şerh düşerek imzalarlar. Bu şekilde resmi vasiyetname hazırlanmış olur.

b)Okumadan ve İmzalamadan Düzenlenen Resmi Vasiyetname Nasıl Yapılır?

Vasiyetnamenin bu şekilde düzenlenmesi vasiyetçinin okuma ve yazma bilmemesi şartına bağlıdır. Vasiyetçinin arzularını resmi memura yazdırması “okunarak ve imzalanarak düzenlenen resmi vasiyetname” ile aynı olmakla beraber bu safhadan sonra farklılıklar başlayacaktır. Resmi memur vasiyetçinin beyanları doğrultusunda hazırlamış olduğu vasiyetnameyi tanıklar huzurunda yüksek sesle okur. Okumanın ardından vasiyetçi yazılanların beyanlarına uygun olduğunu belirtir. Bu beyan vasiyetçinin imzasının yerini tutacaktır. Beyanın ardından noter ve tanıklar(şerh düşmek suretiyle) resmi vasiyetnameyi imzalar.

Resmi Vasiyetnamede Tanıklık Yapamayacak Kişiler Kimlerdir?

Resmi vasiyetnamenin düzenlenmesinde kanunen mutlaka 2 (iki) tanık bulunması gerekmekle beraber kimlerin tanıklık yapamayacağı yine kanunda açıkça düzenlenmiştir. Fiil ehliyeti bulunmayan kişiler, kamu hizmetinden yasaklananlar, okuma ve yazma bilmeyenler, vasiyetçinin eşi, üstsoyu, alt soyu, kardeşleri ve bu kişilerin eşleri tanıklık yapamazlar.

Türk Medeni Kanunu Madde 536- Düzenlemeye Katılma Yasağı.

Vasiyet Şekilleri Madde 536

El Yazılı  Vasiyetname Nedir? Nasıl Yapılır?

El yazılı vasiyetname yapılış biçiminin kolay olması, masrafsız olması ve üçüncü kişilerden gizlenebilmesinin kolay olması sebepleri ile günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak kolayla tahrif edilebilir olması, kaybolma ihtimalinin bulunması, vasiyetçinin düzenleme esnasında etki altında kalabilmesi ve vasiyetnamenin bazen açık, anlaşılabilir olamayışı da el yazılı vasiyetnamelerin olumsuz yönleridir. El yazılı vasiyetnamenin geçerli olması için tarih ve imza da dahil olmak üzere tüm metnin el yazısı ile yazılmış olması şarttır. İmza vasiyetnameyi kapatma görevi edindiği için kural olarak vasiyetnamenin bittiği yerde  yani vasiyetnamenin sonunda bulunmalıdır.

Türk Medeni Kanunu Madde 538- El Yazılı Vasiyetname.

Vasiyet Şekilleri Madde 538

Sözlü Vasiyetname Nedir? Nasıl Yapılır?

Sözlü vasiyetname Medeni Kanunda da düzenleme bulmuş olan İSTİSNAİ bir ölüme bağlı tasarruf şeklidir. Sözlü vasiyetnamenin yapılabilmesi için resmi vasiyetname ya da el yazılı vasiyetname yapılması imkanının bulunmaması gerekmektedir.

“Türk Medeni Kanunu Madde 539-Sözlü Vasiyetname.

Vasiyet Şekilleri Madde 539

Sözlü Vasiyetname Yoluna Başvurabilmenin Geçerliliği Nasıl Yapılır?

  • Olağanüstü bir hal mevcut olmalı ve,
  • Olağanüstü hal sebebi ile diğer vasiyetname yollarına başvuru imkanının ortadan kalkması gerekmektedir.

Sözlü vasiyetnamenin düzenlenmesinde; olağanüstü durum içerisinde bulunan vasiyetçi son arzularını 2 tanığa anlatır. Tanıklar kendilerine anlatılanlar ışığında vasiyetçinin son arzularını kağıda döker ve bu vasiyet iki tanık tarafından imzalanarak VAKİT KAYBETMEKSİZİN mahkemeye sunulur. Mahkemeye iki tanığın da beraber gitmesi zorunludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir