Vesayet Davası ve Vasi Tayini (Atanması) Şartları

İçindekiler

Vasi tayin eden kişi akıl hastası olmuş ve  kendi kararlarını veremeyecek durumda yakın akrabaları tarafından talep edilmesi durumunda vesayet makamı kısıtlıysa vasi tayini işlemleri yapılabilmektedir. Bu konuda öncelikle mahkemeye başvuru yapılması gerekmektedir.

Vasi davası haklı bir sebepler bulunmadıkça, vesayet makamı, vesayet altına alınmasına karar verilecek şahsın ilk olarak eşini veya yakın akrabalarından, vasilik şartlarına haiz olması durumunda görev verilir.

Vasi kural olarak küçüklük ve kısıtlılık nedeniyle vesayet altına alınan kişilere atanması gereken kişilerdir.

Örneğin velayet altında olmayan küçüğe vasi atanmasına yada kanun da belirtilen şartlar altında bulunan büyüklere de kısıtlama kararı verilebilinir.

Kendi işlerini sürekli olarak yapamayacak durumda olan reşit olmamış küçüklerin veya yasal hakları kısıtlanmış durumda olan kısıtlıların haklarını koruması amacıyla yetkili makamlarca atanan kişiye vasi denilir. Vasi olarak atanan kişinin görevi, vesayeti altında bulunan kişinin gerektiğinde kişi adına resmi işlerini yürütmek, yeri geldiğinde haklarını korumaktır. Vasi olan kişi vesayeti altında bulunan kişinin menfaatine aykırı işler yapamaz.

Kanunlara Göre Kimler Vasi Olarak Atanır?

Vasi Ne Demektir?

Kimlerin vasi olarak atanabileceği kanunlar tarafından belirlenmiştir. Vasilik görevi önemli bir konum olduğundan bu görevi yapacak kişinin görevi yapabilecek kapasitede, kabiliyette, yetenekte ve ergen olması gerekmektedir. Vesayet makamının gerekli görmesi durumlarda bir kişi için, vasi olarak atanacak kişilerin rızası alınarak birden fazla kişiyi vasi olarak atayabilir. Vasi olarak atanacak kişilerde, hakları koruma altına alınacak olan kişinin eşinin ve akrabalarının önceliği bulunmaktadır. Eşin veya yakın akrabalarının vasi olmasına engel olacak haklı bir sebep olmaması durumunda eş veya hısımları vasi olarak atanır. Bunu yaparken eşin veya akrabaların yerleşim yerleri, kişisel özellikleri ve yakınlığı dikkate alınır.

Kimler Vesayet Altına Alınır?

Türk Medeni Kanununa göre vasi tayini işlemi zorunlu durumlarda yapılabileceği gibi veraset altına alınmak isteyen kişinin kendi isteği ile de gerçekleşebilir. Kanuna göre aşağıdaki kişilere vasi tayin edilebilir;

  • Velayet altında bulunmayan her küçük,
  • Başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan, akıl hastalığı veya akıl zayıflığı nedeniyle iş göremeyecek durumda olan,
  • Kötü yaşam tarzı, kötü yönetim, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, savurganlık nedeniyle aile yapısını bozacak, aileyi fakirleştirecek yaşam tarzı içinde olanlara,
  • Bir yıl veya daha fazla süreli hapis cezasına mahkum edilenler,
  • Ağır hastalık, kişi yaşlılığı, sakatlık, deneyimsizlik nedenlerinden işlerini gerektiği gibi yapamayanlara vasi tayin edilebilir.

Vasi Olamayacak Kişiler Kimlerdir?

Kanunlara göre vasi atanamayacak kişiler;

  • Kamu hizmetinden yasaklılar,
  • Kısıtlılar,
  • Haysiyetsiz hayat geçirenler,
  • Aralarında düşmanlık bulunanlar veya menfaatleri çatışanlar,
  • İlgili vesayet dairesi yani Sulh Hukuk ve Asliye Hukuk Hâkimleri.

Vasilik davası hakkında vesayet kararı verilecek olan küçüğün veya kısıtlının yerleşim yeri yetkili Sulh Hukuk Mahkemesine açılır. Özel işlemin olması durumunda ise Asliye Hukuk Mahkemesi vasilik işlemini yapmaya görevlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir