İçindekiler

Vasiyetname ölüme bağlı bir tasarruf olup miras bırakanın son arzularını içerir. Vasiyetnamenin düzenlenmesi için birtakım şekil şartları kanunda öngörülmüş olup bu şartlara uyulmaması halinde vasiyetname geçersiz kabul edilebilecektir. Türk Medeni Kanunu’na göre vasiyetname 3 (üç) farklı şekilde düzenlenebilecektir. Şunlardır;

Resmi Vasiyetname,

https://bursamirasavukati.com/wp-content/uploads/2019/02/vasiyetnamenin-gecersiz-oldugu-durumlar-madde-532-1.jpg

El Yazılı Vasiyetname,

https://bursamirasavukati.com/wp-content/uploads/2019/02/vasiyetnamenin-gecersiz-oldugu-durumlar-madde-538.jpg

Sözlü Vasiyetnamedir.

vasiyetnamenin geçersiz olduğu durumlar madde 539 nedir

Kural olarak vasiyetnameler resmi şekilde ya da el yazılı olarak yapılabilecekken bazı özel/olağanüstü durumlarda ise sözlü olarak da yapılabilecektir.

Miras bırakan tarafından yapılmış olan bir vasiyetnamenin geçerli olabilmesi için ehliyet ve şekil şartları gerçekleşmiş olmakla beraber vasiyetnamenin hukuka ve genel ahlaka da aykırı olmaması şarttır. Aksi halde vasiyetnamenin iptal edilmesi istenebilecektir.

Ölüme Bağlı Tasarrufun İptal Sebepleri Nelerdir?

  • Ehliyetsizlik,
  • İrade Sakatlıkları,
  • Ölüme Bağlı Tasarrufun İçeriği İle Ona Bağlanan Koşul Ya Da Sonucun Hukuka Ve Ahlaka Aykırı Olması,
  • Şekil Şartına Uyulmaması.

Vasiyetname İptal davası Sebepleri – Türk Medeni Kanunu Madde-557

vasiyetname geçersiz olduğu durumlar madde 557 nedir

İptal sebebi sadece bir ya da birkaç tasarrufa ilişkin olabilir. Bu halde incelenmesi gereken husus miras bırakanın söz konusu sakatlığı bilseydi diğer tasarrufları yapıp yapmayacak olmasıdır. Şayet sakatlığı bilmesi halinde diğer tasarrufları da yapmayacağı yönünde bir kanıya varılacak olursa bu halde ölüme bağlı tasarrufun Yani Vasiyetnamenin Tamamı Geçersiz kabul edilir.

Vasiyetname İptal Davasını Kimler Açabilir? 

vasiyetnamenin geçersiz olduğu durumlar madde 558 nedir

Kanun maddesinde de görüldüğü üzere iptal davası tasarrufun edinilmesinde menfaati bulunan mirasçı ya da vasiyet alacaklısı tarafından açılabilecektir. İptal davası vasiyetnamenin tamamına ilişkin olabileceği gibi vasiyetnamenin bir bölümüne ilişkin olarak açılması da mümkündür. İptal davasında davalı ise ölüme bağı tasarruf ile davacı aleyhine olacak şekilde menfaat elde eden kişidir.

  • İptal davasının açılabilmesi için yine kanunda belirli süreler öngörülmüştür. Bu süreler Bir Yıllık on yıllık ve yirmi yıllık sürelerdir.
  • Bir yıllık süre, davacının kendi hak sahipliğini, ölüme bağlı tasarrufu ve iptal sebebini öğrenmesi ile işlemeye başlar.
    On yıllık süre, davalının iyi niyetli olması hali için öngörülmüş bir süredir. Sürenin başlangıcı vasiyetnamelerde vasiyetnamenin açıldığı zamandır.
  • Yirmi yıllık süre ise davalının kötü niyetli olması hal için öngörülmüştür. Sürenin başlangıcı ise on yıllık sürede olduğu gibi vasiyetnamenin açıldığı zamandır.

Vasiyetnamenin iptali davasında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise vasiyetçinin yani miras bırakanın son yerleşim yeri mahkemesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir